V dobrém sýru najdeš sílu, zvláště pak v nakládaném hermelínu!


Za nakládačkou - tou knižní i každoroční soutěží v nejchutnějším a nejvzhlednějším nakládaném hermelínu - stojí především Káča (Suchá) a Iva (Bartošová). Pak jsme se v kanceláři potkaly já a Zuzka, slovo dalo slovo, obě jsme se shodly na naší oblibě nakládaného hermelínu a nápad na sepsání vítězných i jiných receptů na tuto originální českou specialitu byl na světě. Nesmím zapomenout ani na grafika Jiřího, který dal knize jedinečnou grafickou podobu. Chvíli se nechal přemlouvat, ale nakonec se do toho pustil a odvedl výtečnou práci. Kniha, jak už to tak bývá, se rodila poměrně dlouho. První recepty vzešly z minulých ročníků Velké sýrové nakládačky, posléze se daly dohromady dvě poloviny autorského týmu, resp. autorského a produkčního, měnila se podoba - grafická i věcná, posouvaly se termíny, až byla konečně vytištěna a my ji držíme v ruce a kocháme se, jak se nám povedla. V jejím průběhu se jedna členka týmu vdala (alespoň myslím, že jen jedna) a dalším dvěma se narodili kluci (skutečně plodná kniha). A teď je opět na nás, abychom všem, kdo nám nevěří, dokázali, že naše nadšení pro nakládaný hermelín sdílí spousta dalších lidí.

Máte-li nakládaný hermelín rádi, pojďte s námi objevovat jeho různé chutě a podoby, které zachutnaly i tak mlsným jazýčkům jako je Milan Cajs, pan Cuketka nebo redaktorka časopisu Apetit Darina Sieglová. A jestli vám to nic neříká, zaručuju vám, že stejně aspoň jeden recept zkusíte.
Pokud se chcete podívat, jak autorky vypadají v akci, stavte se za námi v sobotu 17. května na Výstavišti v Praze Holešovicích na veletrhu Svět knihy Praha. Od 16.00 budou Káča s Ivou nakládat a můžete odejít dobře naloženi i s podepsanou kuchařkou. A samozřejmě přijďte i na letošní ročník Velké sýrové nakládačky 17. června (podrobně na www.syrovanakladacka.cz nebo FB), kde knihu všichni společně pokřtíme!
Kateřina Suchá, Iva Bartošová. Velká sýrová nakládačka. Mladá fronta, 2014. 123 str.
Žádné komentáře:
Okomentovat