Pusťte děcka do herny... vlastně do kuchyně
Že dítě v kuchyni znamená spíš pohromu, to už vím i já. Už se nemůžu dočkat, až z toho zákeřného házení hrnců pod nohy vyroste v pomocníka na strouhání, škrábání, míchání a mytí. V několika dílech kuchařského retra jsem vzpomínala na svoje první kuchařky. Jaká bude „ta první“ pro ty naše... zlatíčka? Třeba Čáry, máry v kuchyni...
Čáry, máry v kuchyni je autorská knížka Evy Chupíkové. Možná znáte některé její předchozí knihy – Můj prázdninový deník, Moje rodinné album, Moje hrady a zámky. Všechny jsou interaktivní a děti na chvíli zabaví, pobaví a inspirují. Tahle o vaření je určena dětem od šesti let. Je vlastně nejen o vaření, ale taky o tom, jak co roste, z jakého zvířete je hovězí maso (nesmějte se, některý děcka to fakt neví!), co se bere na piknik nebo na houby. Děti si do ní mohou psát, vystřihovat, nalepovat, takže z ní nakonec vznikne jakýsi kuchařský rodinný deník. Hodí se pro holky i pro kluky (což se rozhodně nedá říct o té mojí s Barbie). Pokud máte doma některý z předchozích deníků, určitě nebudete váhat. Máte-li doma zvědavé a akční dítě, pak neváhejte ani vy! Vyloženě vaření je spíše méně, na to jsou jiné knihy, na druhou stranu krásně ukazuje, jak je jídlo propojeno s rodinným životem.
„Knížky pro děti mají tu vlastnost, že ten svět vidí tak nějak jednodušeji. To až v dospělosti si ho trochu komplikujeme...“
Autorka se nechala inspirovat ročními dobami (proto podtitul Od jara až do zimy), podle nichž jsou nazvané i jednotlivé kapitoly. S ročními dobami ladí jednoduché recepty – na jaře pomazánka z ředkviček, na podzim zase jablka v županu. Kromě receptů je v každé kapitole ukryto ještě několik úkolů, děti mají např. zapsat oblíbené rodinné recepty, sledovat, jak roste hrášek, nebo luštit druhy hub. Mně ovšem velmi zaujal Objednávkový list pro rodiče, kde dle chuti zaškrtnete, co chcete k snídani, a váš potomek vám to s radostí přinese až do postele. Doufám, že to bude inspirovat i mého potomka (a nejen jeho...). Vlnu vzpomínek ve mě vyvolal pampeliškový sirup, který dlouhá léta připravovala moje prababička. Velké plus u mě autorka získala, když za zimní sváteční polévku zvolila zelňačku. Jestli máme v rodině nějaké opravdu tradiční vánoční jídlo, pak zelňačku – bílou, smetanovou, se sušenými švestkami (ale já ji raději jen s bramborama).
Knížky pro děti mají tu vlastnost, že ten svět vidí tak nějak jednodušeji. To až v dospělosti si ho trochu komplikujeme... Energii věnujeme práci, která kromě času spotřebuje většinu našeho nadšení. Nemusíme ho ale hned brát i svým dětem. Takže až za vámi dorazí potomek a s nadšením vám bude vyprávět, jak si podle knížky zasadíte společně hrášek, neťukejte si na čelo. A co víte, třeba vám doma kromě hrášku poroste i nový Pohlreich či Dita P. (holala...).
„Kuchyně je jako velká herna plná chutí, vůní tvarů a barev.“
Děkuji Mladé frontě za poskytnutí knihy k recenzi.
Žádné komentáře:
Okomentovat