
Na první pohled kuchařka trochu klame - jejím autorem není Jamie Oliver, ale Jemma Wilson (Cupcake Jemma). Je jednou z nadšených kuchařů, kteří spolu s Jamiem plní video kanál FoodTube a zakladatelkou pekařství Crumbs & Doilies, zaměřeném především (ovšem ne výhradně) na cupcakes. Jako naprostý samouk dohání teoretické vzdělání pílí a nadšením pro pečení. Což je důkaz toho, že když se člověk v něčem najde, dosažená škola a vzdělání nehraje zase tak velkou roli (jasně, když chcete být neurochirurgem nebo pilotem, asi si o tom budete muset nejdřív něco přečíst).
Takže, když jsme si vysvětlili, že Sladká kuchařka není kuchařka Jamieho Olivera a není ani nijak extra velká, je to vlastně brožovaný sešit velikosti cca A5 o necelých 130 stranách, můžeme se podívat dovnitř. Hlavní náplní jsou, jak jinak, cupcakes různých chutí, vůní a vzhledu. Recepty jsou rozděleny do pěti kapitol - Základy (v níž jsou tři základní cupcakes, krémy a zdobení, které využijete v následujících kapitolách) a Jaro, Léto, Podzim a Zima. Kromě cupcakes tu najdete i recepty na sedm dortů, které vypadají naprosto úžasně (a poměrně složitě). Mezi jarními recepty najdete speciální velikonoční cupcakes, letní voní ovocem, podzimu a zimě zase vévodí kořeněné dortíky. Všechny recepty, kromě dortů, jsou na 24 cupcakes, takže si připravte buď dvě formy, nebo kalkulačku.
Ačkoliv jsem do této chvíle byla k těmto sladkým dortíkům docela skeptická, přišly mi vlastně dost obyčejné, ale zároveň až příliš přezdobené. Stačilo si párkrát projít tuhle kuchařku (čímžto děkuji Ježíškovi z Martinus.cz) a najednou bych chtěla péct jen tohle. Zkusit tohle těsto a zkombinovat to s tímhle krémem. A protože opravdu dobré jídlo poznáte podle toho nejjednoduššího, nepouštěla jsem se do nějakých experimentů, ale pěkně od Základů - mou volbou recenzního receptu tudíž byly Opravdu snadné čokoládové cupcakes (s. 18) s vanilkovým máslovým krémem (s. 16). Měla jsem k dispozici pouze jednu formu na 12 košíčků, tudíž jsem vše udělala z poloviční dávky. Těsto super (škoda, že ho v míse nezbylo víc, vyšlo to přesně na 12 kousků), ovšem potíž nastala u krému. V původním rozpisu je 300 g másla a 675 (!!!!) g moučkového cukru, což mi přijde až moc. Na poloviční množství krému jsem dala ani ne třetinu cukru, i tak to bylo sladký jako .... no, hodně sladký. Pokud je někdo ze čtenářů tohoto příspěvku v zahraničí, podívejte se prosím do originální anglické verze, jestli to tam je stejně (je to krém ze strany 16). Na tomhle videu sice dává na 200 g másla 450 g cukru, takže je možné, že je to správně...
Pokud jste na sladké, tak jako já, bude se vám tahle kuchařka hodně líbit. A mrkněte se i na Jemmina videa na Foodtube, ovšem ne hladoví, unavení nebo deprimovaní s prázdnou spíží.
Cupcake Jemma. Sladká kuchařka. MLD Publishing, 2014.
Žádné komentáře:
Okomentovat