13. 2. 2015

TOP FOOD BLOGs

Během prvních měsíců v roce se toho moc neděje. Proto se udělují různé ceny a tituly, aby média měla o čem psát a my smrtelníci hlasovat a sledovat, kdo to letos vyhraje (dosaďte libovolnou soutěž). Své favority můžete vybírat i z nominovaných na druhý ročník FOOD BLOG ROKU 2014. I letos máte možnost vždy z pěti blogů v kategoriích Recepty, Dezerty a pečení, Fotografie, Food styling, Cestování a Objev roku zvolit ten nej. Vedle toho se bude ještě volit Absolutní vítěz a v květnu se všichni dozvíme, jak to dopadlo. Nemáte-li co na práci, můžete si náhodně vybírat blogy ze seznamu a nasávat inspiraci. Tímhle způsobem jsem narazila na pár zajímavých odkazů.
Kdyby pověřil někdo mě, abych určila svoje vítěze, uvedla bych následující. O většině z nich už padla zmínka v předchozích příspěvcích, takže to asi nebude zas takové překvapení. Každý z nich má, kromě skvělých receptů, ještě něco navíc.

Recepty
Těstoviny s lososem a rajčaty
Tady za mě vítězí Tereza Sychrová a její Foodlover. Na první pohled mě zaujal vizuálně, je hravý, příjemný, upoutá, ale zároveň je znát, že autorem blogu je nadšenec, nikoliv kuchař-profesionál. Recepty jsou vesměs inspirované kuchyní zahraniční - italskou, francouzskou, ale také asijskou. Občas si můžete přečíst postřehy o jídle na cestách, resp. z cest. Uvaříte podle ní rychlovky na večeři, když hlady nevidíte, co v ledničce vlastně máte, ale i parádní nedělní oběd pro (zvané i nezvané) návštěvy. Naposledy jsme podle ní měli těstoviny s lososem, které byly báječné, ale chuťově trochu překombinované, především sušená rajčata přerazila chuť lososa. Teď pokukuju po skořicových rolkách, na které mám chuť už nevím jak dlouho. Až budete brouzdat blogem, nezapomeňte se podívat na její plátěné tašky s originálním potiskem, které se hodí nejen na nákupy (samozřejmě na farmářských trzích, že jo).

Dezerty a pečení
O Chez Lucie už padla zmínka v příspěvku o prvních narozeninách mého blogu. Pekla jsem podle ní čokoládové cupcaky (to je děsný slovo, možná by lépe znělo cupcakes?) a přiznala se, že její blog byl prvním, na který jsem natrefila a celé to odstartoval. Od té doby jsem podle ní upekla spoustu koláčů a dortů, další hromadu mám na svém pomyslném to-do seznamu. Původně to byl takový všeobecný blog, mezi nejstaršími recepty najdete i normální jídla. Ale poměrně brzy se příspěvky staly sladkou přehlídkou dortů, koláčů a dezertů, jež byly čím dál víc rafinovanější. Specialitou jsou reporty z výzev The Daring Bakers, celosvětové výzvy pro cukráře-amatéry. Lucie se spíš než blogu věnuje samotné cukrařině, nedávno se stala cukrářkou v Café Lounge (informace z Instagramu, tak doufám, že pravdivá). Přeju hodně štěstí a věřím, že tím nekončí její éra v naší foodblogové sféře. Je to mj. i důkaz toho, kam až vás může takový blog dovést.

Fotografie a Food styling
I o blogu Kitchenette, který je pro mě vítězem v kategoriích Fotografie a Food styling, jsem už psala. Jeho duší je Markéta Pavleje, jež vloni vydala svou první kuchařku s názvem Kitchenette - Rok v kuchyni.
Tatínkova třená bábovka z kolekce bábovkových receptů na kitchenette.cz
Celý blog je prostě nádherný. Vizuálně naprosto profesionální, fotografie úžasné, že se leckterý "food fotograf" může jít zahrabat. Recepty? Rozhodně ne pro začátečníky, ale pokud vás vaření uklidňuje, těší a hledáte stále nové experimenty, potom... Potom už tenhle blog jistě znáte. Markéta ráda experimentuje s nezvyklými potravinami, které navíc jsou zdravé. A velmi, velmi dobré. Součástí značky Kitchenette je i e-shop s vybavením kuchyňským i jiným bytovým, který s blogem a jeho stylem krásně ladí.
Kitchenette je letos nominováno právě v těchto dvou kategoriích, loni vyhrála v kategorii Fotografie.

Cestování
Hmm, tak tady mám trochu problém. Na blogy, které se věnují recenzím různých podniků, moc nekoukám. Především z čiré závisti, že já nikam moc chodit nemůžu (ale to za chvíli pomine, jen co bude potomek schopen docenit kouzlo kaváren jinak, než že z nich udělá kůlničku na dříví). Blogů vyloženě orientovaných na zahraniční kuchyni je taky pomálu. Na gastrozážitky je specialistka Koko z Menu domů (viz předcházejí recenze na Menu podle Koko). Kategorie Cestování tak zůstává volná, znáte-li nějaký dobrý blog o zahraniční kuchyni, nejlépe jiné než francouzské, italské a asijské, protože té je všude plno, ať už český či anglický, sem s odkazem. Nebo si nějaký takový můžete založit a pak vyhrát tuhle kategorii u mě i oficiálně. 

Objev roku a Absolutní vítěz
Do této kategorie jsem se rozhodla zařadit blog Veganotic.cz, který sleduji nejkratší dobu. Narazila jsem na něj, když jsem hledala současnou podobu vegetariánské kuchyně pro jeden díl Kuchařského retra. Od té doby se stal jedním z nejčastějších zdrojů nových receptů (a nejen pro mě). S úspěchem vařím a vám k vyzkoušení doporučuji pohanku se zeleninou, špagety z jednoho hrnce, cizrnu na paprice  i veganský jablečný koláč. Ten posledně jmenovaný dokazuje, že co je veganské, nemusí být nutně bez chuti a nezdravě zdravé. Jen v něm bílá hladká mouka (fuj!) a dokonce i bílý jed (= cukr). Samozřejmě, že většina jídel je složena ze zeleniny, ovoce, nějakých těch obilovin a všechno vypadá tak lákavě! Navíc je na celém blogu sympatické, že etické aspekty vegetariánství a veganství sice zmiňuje, píše o nich, ale primárně vám je nevnucuje. Překonejte předsudky a vyzkoušejte ho. Ze všech uvedených důvodů je i mým Absolutním vítězem!
Veganotic je letos nominován v kategoriích Recepty a Fotografie.
Jablečný koláč po vegansku


Společným rysem výše uvedených blogů je vypiplaný vzhled, zajímavé recepty a nadšení pro čas strávený v kuchyni, u stolu i u notebooku, aby nás tím nadšením nakazily (protože to jsou všechno holky, to kluci nevaří a nepíšou o tom???). Tak doufám, že jim to vydrží!

P.S.: Holky, čtěte si ty texty po sobě! 
Jaké blogy sledujete vy?

1 komentář:

  1. :) Já v podobných soutěžích nehlasuju, protože mám zkrátka svoje oblíbence a asi bych to neuměla rozlišit. :) Absolutní favorit je pro mě Delicious blog Lucie, byť v poslední době zaměřen spíš sladce. Pak mě také baví a zajímá Koko. Velmi příjemný je i blog Ma Jolie Cuisine. :)

    OdpovědětVymazat