15. 5. 2015

8 a jeden tip, čím potěšit jídlomilce

Že vám před Vánoci všichni radí, co komu koupit, to víme. Většina lidí má v průběhu roku ještě narozeniny, jsou i tací, co slaví svátek, pak máte různá výročí, odchody z práce, návraty do práce... pořád něco. Co koupit na tuhle příležitost, to už vám poradí málokdo. A pamatujte si to od Vánoc. Máte-li v okolí jídlomilce / jídlomilku, čtěte dále, třeba vás něco cvrnkne do nosu.
U dárku je, alespoň podle mě, nejdůležitější originalita a aspoň snaha trefit se do vkusu, ovšem nikoliv vašeho. Potěšit můžete i blbinou, naopak i nevhodný luxus může zklamat. Loni k narozeninám jsem dostala asi pět různých druhů italských těstovin, které se tady dají těžko sehnat. Potěšilo? Rozhodně!!!

1) Kuchařka / Předplatné časopisu o jídle

Čekali jste od mě jinou radu? Kuchařek jsou plná knihkupectví, stačí si vybrat. Pokud nejdete na jistotu (Chci tuhle a žádnou jinou!), raději běžte do obchodu a pár jich prolistujte. U kuchařky je důležitá i vizuální podoba, zejména je-li to dárek. Jistotou je Roman Vaněk, Kitchenette, Jamie Oliver, kuchařky ze Smart Pressu, pro méně zdatné je dobrou volbou edice Apetit. Zajímavou novinkou, která mi padla do oka a nemůžu ji dostat z hlavy, je Kuchařka z ostrova - Sardinie.
Jste-li zdatní a odvážní, můžete se vrhnout i do cizojazyčných vod, řiďte se ovšem jazykovými schopnostmi obdarovávaného, nikoli svými. Nebo naopak prošmejděte antikvariáty a vytáhněte nějaký skvost z dob minulých (z čeho se vařilo v roce, kdy se jídlomil narodil?).
Co se časopisů týče, vychází na českém trhu Apetit, Gurmet, F.O.O.D, Chuť a styl. O jiných se odmítám bavit, neb byste jimi jídlomily moc nepotěšili, leda z  recese. Odebírá-li všechny, jděte o bod níž.

2) Jedlý dárek

Jste-li sami zruční milovníci jídla, věnujte jedlý dárek. Ten má tu výhodu, že většinou rychle zmizí a zbytečně nepřekáží. Jedlým dárkem ovšem nemyslím téměř prošlou bonbošku a flašku vína z večerky. Inspiraci i přesné návody hledejte u Denisy Bartošové v knížce Láska prochází kuchyní. Nehledejte v tom žádnou záludnost, stačí upéct domácí sušenky a dát je do nějaké pěkné krabičky nebo naložit parádní sklenici hermelínů.  Naplánujte si přesně, kdy jedlý dárek věnujete. Tři měsíce staré nakládané hermelíny už tolik nepotěší.

3) Vybavení do kuchyně

Důležitým faktorem není množství již pořízených věcí, ale velikost kuchyně/bytu. Obývá-li vámi vybraná osoba garsonku s kuchyní 1 x 1 metr, asi vám za kuchyňský robot příliš nepoděkuje. Naopak forem na pečení, talířů, prkýnek (třeba z mramoru), nožů, naběraček není nikdy, opakuji NIKDY dost. Chlubí se svými výtvory i na sociálních sítích? Pak potřebuje neustále něco, na čem by to jídlo dobře vypadalo. Pěkné věci najdete na Bonami.cz, tisíce a tisíce můžete utratit na vasekuchyne.cz. Hledáte-li netradiční formy na pečení dortů, podívejte se po značce Nordic Ware, designově povedený je Joseph Joseph (třeba skvělá sada mís Nest). Pokud máte pocit, že vámi určená osoba už má do kuchyně úplně všechno, jistě se mýlíte. Má i obal na banán?
Mně se líbí třeba cukrářský sáček od Lékué, konečně by moje cupcaky vypadaly k světu. Jednou, až budu mít kuchyň běžné velikosti a peněz jako šlupek, si pořídím KitchenAid.

4) Kávové/čajové předplatné

Je to milovník nejen jídla, ale i kávy či čaje? Raději by umřel na nedostatek kofeinu, než si dal jedno rozpustné neskafé a čajový pytlík je pro něj čajová konzerva? Pořiďte mu netradiční předplatné, pražírna Doubleshot nabízí kávové předplatné v délce od čtyř do dvanácti měsíců s každoměsíční donáškou kávy. Pro čajomilce nabízí doručení čajových novinek např. Meetea (1-12 měsíců). Ještě větší překvapení to bude, když svůj dárek odhalíte až po doručení prvního balíčku.

5) Kurz vaření

Tady záleží, v jakém koutu republiky se nacházíte. Obdarováváte-li člověka žijícího v Praze, můžete vybírat ze spousty kurzů různých zaměření a úrovní. Jistotou je již zmíněný Roman Vaněk a jeho Prakul, Chefparade a jiní. Věřím, že dobré kurzy se dnes už dají najít i v ostatních aspoň trochu větších městech ČR. Vybírat lze z různých kuchyní, jídel, pokročilostí. Teď hodně letí asijská kuchyně, všichni se nacpávají sushi a pho. Sushi vás naučí Sushiqueen a můžete to rovnou spojit s oslavou.
Já bych, vedle kurzu italské kuchyně, volila cukrářský kurz, takový, kde by mě naučili zdobit. Luxusní kurzy pořádá třeba Stáňa Mutlová a její PunkRockCakes.
Než nějaký kurz objednáte, zjistěte, zda nemá dotyčný jídlomilec cukrovku nebo alergii na ryby.

6) Večeře v restauraci

Tak trochu sázka na jistotu. Pokud ovšem vydržíte celý večer poslouchat přednášku o tom, jak mělo být tohle jídlo trochu víc doladěné, že losos je moc lososový a ta vietnamská restaurace na druhém konci města byla o trochu lepší. Vyhnout se tomu můžete tak, že a) věnujete poukaz a utečete; b)opijete sebe a/nebo jeho; c)vezmete ho do nádražky na pivo, panáka a utopence. Tam na jeho kecy nebude nikdo zvědavej a tenhle zážitek si bude zaručeně pamatovat.

7) Zástěra

Zástěry už nejsou takové ty nevzhledné hadry z umělé hmoty, co nosili naše maminky/babičky. A už vůbec ne takové ty rádoby vtipné s fotkou vypracovaného, opáleného, sexy tělíčka... Dneska je to, stejně jako vše okolo jídla, módní záležitost. Navíc praktická. Mít jednu zástěru opravdu nestačí. Zajímavé kousky mají občas na Zootu nebo Bonami, já teda nezavrhuju ani sortiment IKEA. Hlavně k tomu kupte i pěknou ladící chňapku. I v kuchyni je potřeba vypadat dobře, co kdyby byla chvilka na selfíčko na Instagram. Ovšem pozor na ubrusy, ubrousky, dečky. Tím už nemusíte tolik potěšit...

8) Dejte mu volnou ruku

Největší radost milovníkům vaření ovšem udělá, když je necháte, ať vám připraví něco sami. Umožněte jim volný pohyb v kuchyni, případně obstarejte potřebné suroviny a nechte ho, ať se činí. Výsledek musíte ovšem řádně pochválit, byť by před vás postavil sushi, přestože rybu s rýží považujete na smrtící kombinaci. Počet osob není omezen, jen se předem dohodněte, kolik vás na tu večeři vlastně dorazí.

Bonus - Zajistěte úklid

Úklid kuchyně je pěkná votrava. A pro samé vaření není čas zabývat se úklidem jiných místností. Zkuste být zcela originální a před či po párty objednejte úklidovou firmu. Ocení zejména muži, ženy bývají hodně vztahovačné (Tím chceš naznačit, že jsem bordelář?) a citlivé (Nechci, aby se mi někdo cizí hrabal ve věcech!).

1 komentář:

  1. Tenhle článek si musím dát do záložek a vždycky, když nebudu vědět, tak se inspiruju :D Já jsem zrovna teď nedávno řešila podobnou situaci, kdy měla kamarádka narozeniny a chtěla jsem já dát něco do kuchyně/na jídlo, protože se poslední dobou zbláznila do všech možných gastro věcí. No nakonec jsem jí koupila doubleshot zrnkovou kávu a k tomu takový roztomilý mlýnek s dózou jakože 2v1. A měla fakt radost! :)

    OdpovědětVymazat