1. 5. 2015

Machři na kuchařky

Rozhovor s Adélou Hálkovou, šéfredaktorkou nakladatelství Smart Press


Přemýšlela jsem, jak tento blog oživit. Ne že už bych neměla o čem psát. Kuchařek vychází stále dost (bohudík/žel). Ale taky byste se mi mohli začít nudit, což bych nerada.
Kolem kuchařek se motá mnoho skvělých lidí, tak proč vám je nepředstavit. O sobě už jsem tady několikrát psala, tak teď jsou na řadě jiní. Mezi těmi, kdo toho o kuchařkách hodně ví, je nakladatelství Smart Press. Určitě znáte Menu podle Koko, Kuchařku pro dceru, Kuchařku pro muže nebo Škoda nevařit (pokud ne, pak nečtete tento blog pravidelně). Spolupracuji s nimi téměř od počátku, pravidelně od nich dostávám kuchařky na recenze ... Jo to by byl život, kdyby se s každým spolupracovalo tak dobře.
V jejich redakci v pražských Dejvicích jsem si povídala se šéfredaktorkou Adélou Hálkovou o tom, co ve Smart Pressu dělají, jak se mají a jaká byla cesta k tomu, že jsou machři na kuchařky.

Moje sbírka kuchařek ze Smart Pressu. Jak vypadá  ta vaše?

Proč právě kuchařky?
To byl spíš přirozený vývoj. Není to tak, že bychom si na začátku řekly (protože jde o výhradně ženský kolektiv): „Tak a budeme dělat jen kuchařky“. Nakladatelství funguje deset let, zhruba před devíti lety jsme vydali Biokuchařku Hanky Zemanové a strhl se neskutečný zájem u čtenářů i novinářů. Tehdy tady nic podobného nebylo. Pak jsme vydaly ještě pár kuchařek a už to šlo skoro samo. Nyní tvoří kuchařky drtivou většinu našich knih.
Je jasné, že tento trend nebude trvat věčně a lidé se postupně začnou více obracet třeba k ručním pracím, DIY, zahradničení, což taky souvisí s jídlem. Myslím, že i my se budeme posunovat stejným směrem.

„Do trendů nejdeme vyloženě „na sílu“. Třeba nás neoslovilo paleo, tak ho prostě neděláme.“

Autory si pečlivě vybíráte, mnoho z nich se stalo známými až poté, co u vás vydali svoji kuchařku. Jak si takové autory vybíráte?
Většina z nich se k nám ozvala sama. Minimálně oslovujeme my, teď naposledy Veroniku Koko Kokešovou. Ona by časem určitě vydala něco sama, ale my jsme se trefili do správného momentu. Naopak Martin Škoda přišel sám s tím, že má hotovou kuchařku a chtěl by ji vydat. Bylo mu sedmnáct a všechny nás strhnul svou představou i temperamentem. Jeho Škoda nevařit byla jedním z velkých hitů a nyní připravujeme druhý díl. Dokonce jsme si ho i prověřovaly, jestli vůbec umí vařit. Ale není to tak, že by nám naši autoři pravidelně dělali rauty. J
Často to byla ale osudová setkání. Třeba Stáňu Mutlovou jsem potkala na jednom festivalu, kde prodávala svoje cupcaky. Slovo dalo slovo a výsledkem jsou Sladké bary. Autorka Květinové kuchařky se zase ozvala ve chvíli, kdy jsem na podobnou knihu narazila v zahraničí a chtěla vydat i něco původního českého. Takže opět ve správný moment.

Adéla Hálková v redakci Smart Pressu s (zatím) nejnovějším přírůstkem – Květinovou kuchařkou.
Mluvíte o inspiraci ze zahraničí, inspirujete se tam často? Jste známí i tím, že nevydáváte překladové kuchařky, proč?
Ano, sledovat zahraniční trendy je součást mé práce. Sleduju jednak nové kuchařky, které si nechávám posílat, sleduju i blogy. Vydržela bych u toho celý den! J Inspiraci se pak snažíme přizpůsobit pro českého čtenáře, tematicky i graficky. Do trendů nejdeme vyloženě „na sílu“. Třeba nás neoslovilo paleo, tak ho prostě neděláme.
Rozhodli jsme se vydávat jen původní české knihy, protože si myslíme, že mezi námi je tolik šikovných lidí, kteří vytvářejí nádherné věci, že by byla škoda nedat jim šanci. Ale že by se i mezi těmi zahraničními našly super kousky!

„Často jsou to osudová setkání. Stáňu Mutlovou jsem potkala na festivalu.

Jak probíhá příprava kuchařky?
Příprava trvá zhruba rok. Počítáme s tím, že většina našich autorů nejsou profesionálové, vaření mají jako koníček. Příprava, focení, vaření, psaní, to vše dělají ve svém volném čase. Důležitá je pro nás i grafická stránka. Máme úzký okruh spolupracovníků, ale zároveň se snažíme, aby každou knihu dělal tým v jiném složení. Také díky tomu je každý titul odlišný. Někteří autoři, např. Martin Škoda, vyloženě přijdou s vlastním týmem. Někdy to bývá trochu problém. Grafickou podobu se snažíme ladit s autorem, přijde se svými nápady a my jej usměrňujeme. J
Vydání se může prodloužit i v případě, že neseženeme potřebné finanční prostředky. Získat je od partnerů např. v rámci reklamy je čím dál složitější. Ale než abychom příliš slevili z nároků, raději vydání posuneme. Každá kniha chce prostě svoje.
Výběr produkce (zdroj nakladatelství Smart Press)
Stálice 






















Jací jsou vlastně vaši čtenáři? Máte už mezi nimi zavedené „kuchařkové“ jméno?
Naši čtenáři jsou velmi různorodí. Každý si najde to svoje. Myslím, že je to i složením našeho týmu a způsobem schvalování každé novinky. Náš tým je hodně různorodý, věkově i názorově, takže se často neshodneme. Ale každou naši vydanou knihu jsme odsouhlasily všechny. Jsme i docela vybíravé, chceme, aby z každé knížky bylo znát, že nás ta práce baví. A čtenáři to vnímají. Máme od nich spoustu ohlasů, chodí na naše akce i k nám do redakce na Dny otevřených dveří.
Myslím, že ano. Obracejí se na nás, že by chtěli vydat kuchařku. Z důvodů plného edičního plánu je někdy odkazuji na jiné nakladatele, ale už se mi stalo, že mi paní řekla, že jinam jít nechce. Že si raději počká. Takže i to je pro nás známka „zavedeného jména“.

Posbírali jste spoustu mezinárodních ocenění včetně těch z World Cookbook Awards, která z nich je ale váš favorit?
Samozřejmě vždycky ta poslední, protože jsem z ní vždycky nadšená, jak se nám povedla. Ale ráda také vařím podle Kuchařky pro muže. Srdcovkou je pro mě i Škoda nevařit, což byla moje první kuchařka ve Smart Pressu.

Nakonec nás navnaďte, co chystáte na letošek?
V květnu vyjde krásná Prvorepubliková kuchařka, na podzim chystáme třeba Vaření s dětmi a pro děti nebo Láskominy Denisy Bartošové (Láska prochází kuchyní, díl druhý). A dál spoustu krásných knih o vaření a tvořeníJ

Tipy Adély Hálkové na zajímavé foodblogy:


P. S.: Až poté, co jsme si rozhovor domluvily, jsem se dověděla, že nakladatelství letos slaví desetileté výročí. Budiž tento článek mým malým dárkem k narozeninám!

Žádné komentáře:

Okomentovat