Rozhovor s Adélou Hálkovou, šéfredaktorkou nakladatelství Smart Press
Přemýšlela
jsem, jak tento blog oživit. Ne že už bych neměla o čem psát. Kuchařek vychází stále dost (bohudík/žel). Ale taky byste se mi mohli začít nudit, což bych
nerada.
Kolem kuchařek se motá mnoho skvělých lidí, tak proč vám je
nepředstavit. O sobě už jsem tady několikrát psala, tak teď jsou na řadě jiní. Mezi
těmi, kdo toho o kuchařkách hodně ví, je nakladatelství Smart Press. Určitě
znáte Menu podle Koko, Kuchařku pro dceru, Kuchařku pro muže nebo Škoda nevařit
(pokud ne, pak nečtete tento blog pravidelně). Spolupracuji s nimi téměř
od počátku, pravidelně od nich dostávám kuchařky na recenze ... Jo to by byl
život, kdyby se s každým spolupracovalo tak dobře.
V jejich
redakci v pražských Dejvicích jsem si povídala se šéfredaktorkou Adélou
Hálkovou o tom, co ve Smart Pressu dělají, jak se mají a jaká byla cesta k
tomu, že jsou machři na kuchařky.
To byl spíš
přirozený vývoj. Není to tak, že bychom si na začátku řekly (protože jde o
výhradně ženský kolektiv): „Tak a budeme dělat jen kuchařky“. Nakladatelství
funguje deset let, zhruba před devíti lety jsme vydali Biokuchařku Hanky
Zemanové a strhl se neskutečný zájem u čtenářů i novinářů. Tehdy tady nic
podobného nebylo. Pak jsme vydaly ještě pár kuchařek a už to šlo skoro samo. Nyní
tvoří kuchařky drtivou většinu našich knih.
Je jasné,
že tento trend nebude trvat věčně a lidé se postupně začnou více obracet třeba
k ručním pracím, DIY, zahradničení, což taky souvisí s jídlem.
Myslím, že i my se budeme posunovat stejným směrem.
„Do trendů nejdeme vyloženě „na sílu“. Třeba nás neoslovilo paleo, tak ho prostě neděláme.“
Autory si pečlivě vybíráte, mnoho z nich
se stalo známými až poté, co u vás vydali svoji kuchařku. Jak si takové autory
vybíráte?
Většina
z nich se k nám ozvala sama. Minimálně oslovujeme my, teď naposledy
Veroniku Koko Kokešovou. Ona by časem určitě vydala něco sama, ale my jsme se
trefili do správného momentu. Naopak Martin Škoda přišel sám s tím, že má
hotovou kuchařku a chtěl by ji vydat. Bylo mu sedmnáct a všechny nás strhnul
svou představou i temperamentem. Jeho Škoda nevařit byla jedním z velkých hitů
a nyní připravujeme druhý díl. Dokonce jsme si ho i prověřovaly, jestli vůbec
umí vařit. Ale není to tak, že by nám naši autoři pravidelně dělali rauty. J
Často to
byla ale osudová setkání. Třeba Stáňu Mutlovou jsem potkala na jednom
festivalu, kde prodávala svoje cupcaky. Slovo dalo slovo a výsledkem jsou
Sladké bary. Autorka Květinové kuchařky se zase ozvala ve chvíli, kdy jsem na
podobnou knihu narazila v zahraničí a chtěla vydat i něco původního
českého. Takže opět ve správný moment.
Adéla Hálková v redakci Smart Pressu s (zatím) nejnovějším přírůstkem – Květinovou kuchařkou. |
Mluvíte o inspiraci ze zahraničí, inspirujete
se tam často? Jste známí i tím, že nevydáváte překladové kuchařky, proč?
Ano,
sledovat zahraniční trendy je součást mé práce. Sleduju jednak nové kuchařky, které
si nechávám posílat, sleduju i blogy. Vydržela bych u toho celý den! J Inspiraci se pak snažíme
přizpůsobit pro českého čtenáře, tematicky i graficky. Do trendů nejdeme
vyloženě „na sílu“. Třeba nás neoslovilo paleo, tak ho prostě neděláme.
Rozhodli
jsme se vydávat jen původní české knihy, protože si myslíme, že mezi námi je
tolik šikovných lidí, kteří vytvářejí nádherné věci, že by byla škoda nedat jim
šanci. Ale že by se i mezi těmi zahraničními našly super kousky!
„Často jsou to osudová setkání. Stáňu Mutlovou jsem potkala na festivalu.“
Jak probíhá příprava kuchařky?
Příprava
trvá zhruba rok. Počítáme s tím, že většina našich autorů nejsou
profesionálové, vaření mají jako koníček. Příprava, focení, vaření, psaní, to
vše dělají ve svém volném čase. Důležitá je pro nás i grafická stránka. Máme
úzký okruh spolupracovníků, ale zároveň se snažíme, aby každou knihu dělal tým
v jiném složení. Také díky tomu je každý titul odlišný. Někteří autoři,
např. Martin Škoda, vyloženě přijdou s vlastním týmem. Někdy to bývá
trochu problém. Grafickou podobu se snažíme ladit s autorem, přijde se
svými nápady a my jej usměrňujeme. J
Vydání se
může prodloužit i v případě, že neseženeme potřebné finanční prostředky.
Získat je od partnerů např. v rámci reklamy je čím dál složitější. Ale než
abychom příliš slevili z nároků, raději vydání posuneme. Každá kniha chce
prostě svoje.
Výběr produkce (zdroj nakladatelství Smart Press) |
Stálice |
Jací jsou vlastně vaši čtenáři? Máte už mezi
nimi zavedené „kuchařkové“ jméno?
Naši
čtenáři jsou velmi různorodí. Každý si najde to svoje. Myslím, že je to i
složením našeho týmu a způsobem schvalování každé novinky. Náš tým je hodně
různorodý, věkově i názorově, takže se často neshodneme. Ale každou naši
vydanou knihu jsme odsouhlasily všechny. Jsme i docela vybíravé, chceme, aby
z každé knížky bylo znát, že nás ta práce baví. A čtenáři to vnímají. Máme
od nich spoustu ohlasů, chodí na naše akce i k nám do redakce na Dny
otevřených dveří.
Myslím,
že ano. Obracejí se na nás, že by chtěli vydat kuchařku. Z důvodů plného
edičního plánu je někdy odkazuji na jiné nakladatele, ale už se mi stalo, že mi
paní řekla, že jinam jít nechce. Že si raději počká. Takže i to je pro nás
známka „zavedeného jména“.
Posbírali jste spoustu mezinárodních ocenění
včetně těch z World Cookbook Awards, která z nich je ale váš favorit?
Samozřejmě
vždycky ta poslední, protože jsem z ní vždycky nadšená, jak se nám
povedla. Ale ráda také vařím podle Kuchařky pro muže. Srdcovkou je pro mě i
Škoda nevařit, což byla moje první kuchařka ve Smart Pressu.
Nakonec nás navnaďte, co chystáte na letošek?
V květnu
vyjde krásná Prvorepubliková kuchařka, na podzim chystáme třeba Vaření
s dětmi a pro děti nebo Láskominy Denisy Bartošové (Láska prochází
kuchyní, díl druhý). A dál spoustu krásných knih o vaření a tvořeníJ
Tipy
Adély Hálkové na zajímavé foodblogy:
P. S.: Až poté, co jsme si rozhovor domluvily, jsem se dověděla, že nakladatelství letos slaví desetileté výročí. Budiž tento článek mým malým dárkem k narozeninám!
Žádné komentáře:
Okomentovat