Ať vám chutná!
Mřížkový koláč
Ingredience
300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, citronová kůra, hrst mandlových plátků
Náplň
150 g–200 g ostružin (malin, jahod,...), 1–2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 1–2 lžíce dětské krupice
Odměřené a navážené suroviny nasypejte do mísy a rukama uplácejte co nejrychleji těsto. Máslo musí být změklé, těsto se bude trochu lepit, ale to vůbec nevadí. Na pořadí surovin nehleďte (ani já to nedělám). Těsto zabalte do fólie a dejte nejméně na půl hodiny do ledničky.
Náplň připravíte tak, že ovoce, cukr, skořici i krupici nasypete do hrnce, podlijete trochou vody a vaříte cca 10–15 minut do zhoustnutí. Budete-li mít ovoce čerstvé, pak to bude ještě méně. Hmota se nesmí úplně rozvařit, měly by tam zůstat kousky. Množství cukru závisí na vaší chuti (my máme raději trochu kyselejší), množství krupice zase na hustotě. Směs nechte vychladnout, ještě trochu zhoustne. Tenhle krok si můžete ušetřit, použijete-li kvalitní džem.
Těsto naplácejte do formy, ti zkušenější s větším pracovním prostorem mohou i vyválet, část těsta si nechte stranou.. Nalijte náplň, ze zbytků těsta vyválejte válečky a vyrobte mřížku. Mně se pokaždé povede spíš řidší... Na povrchu posypejte mandlemi a dejte péct do vyhřáté trouby cca na 180 °C na 30 minut (dozlatova). Nechte alespoň trochu vychladnout a jezte. Ideálně nakrájené, ale už jsme to jedli i z plechu.
Žádné komentáře:
Okomentovat