7. 8. 2015

6 věcí, co do slušného stolování nepatří...

... ale stejně je děláme. Někteří všechny, jiní jen pár. Nápad na tenhle článek vznikl díky kamarádce Tereze, která na FB postovala článek o stolování dětí, a především následná diskuze nad tím, co je slušné stolování a jak k němu vedeme své ratolesti.
Všichni víme, že jíst se má u stolu, s jídlem se neběhá, nehraje, jí se povětšinou příborem nebo alespoň lžící, zdržíme se tělesných a zvukových projevů atd. Jenže pak je spousta věcí, které tajně nebo přiznaně děláme a do slušného stolování mají daleko...



1) Olizování vařečky a mísy od krémů

Připravíte náplň do rolády, těsto na bábovku a něco zůstane na vařečce a v míse. Nejprve olíznete vařečku a pak se pustíte do misky. Prstíčkem. To je asi důvod, proč vlastně všechny ty koláče, dorty a tak peču a plním. Kvůli těmhle slastným okamžikům.


2) Jídlo vestoje

U kuchyňské linky, bez talíře, šunku přímo z papíru, pomazánku z kelímku a k tomu přikusovat rohlík. Tohle nesnáším. Ale taky to občas dělám.

3) Vyjídání zbytků z pekáče

Od oběda zbyly zapečené brambory. Porce tak akorát, že je škoda ji schovávat. Zůstane na pekáči, na sporáku, lehce vychladne. Když jdete kolem, uzobnete, naberete sousto nebo dvě... Za chvíli míříte už cíleně. Do hodiny nezbyde nic, ať jste plní sebevíc. Když jsem byla malá, máma naprosto CÍLENĚ přesouvala tyhle zbytky na talíř, který položila na roh kuchyňské linky.  Ať už šel člověk kamkoliv, musel projít okolo něj. Někdy k tomu přiložila i vidličku. Abychom nejedli rukama, ehm...

4) U televize, u počítače, u knihy

Jestli tohle neděláte, pak a) pěkně kecáte nebo b) jste slepí. Všichni si aspoň občas drobíme do klávesnice, či přepínáme reklamy za hlasitého křoupání. Je fuk, jestli křoupe mrkev nebo brambůrky. Milovníci ulepených stránek už mají na Instagramu zavedené  #jimesknihou.


5) Pití z lahve

Pivo, minerálka nebo kola. Otevřete a pijete. Je jasné, že v autobuse si skleničku asi nevytáhnete, ale doma? Proč je teda všichni tak hromadně kupujeme v IKEA nebo na Bonami? Nejlepší je beztak voda z kohoutku a pivo točené.

6) Oždibování ještě horkého jídla 

Svým způsobem opak bodu č. 3. Právě jste vytáhli z trouby koláč, buchty, těstoviny nebo maso. Za vašimi zády krouží osazenstvo, kouká přes rameno a v nestřežené chvíli uzobne. Co na tom, že bude mít spálené prsty. Ten první kousek chutná nejlíp. Když nemáte osazenstvo, uzdobnete sami. A ne že ne.

Bonus 

Nutela. Prstíčkem.


Co nesnášíte u stolu vy? Děláte něco, co se dělat nemá?

Žádné komentáře:

Okomentovat