25. 8. 2015

8 kávových rituálů (a jeden navíc)

Na stole se mi povaluje kniha Petry Veselé O kávě. A mně napadlo, že vlastně málokdy a málokdo pije kávu „jen tak“. Bývá spojena s nějakým rituálem či denní dobou a cílem je relax nebo naopak nabuzení. S pomocí svých přátel jsem sepsala ty nejčastější rituály spojené s kávou. Mohou se různě propojovat a prolínat. Ať už na kávě přežíváte nebo si ji dáte jednou za rok, určitě se aspoň v jednom bodě najdete.

1) První ranní

První ranní káva chutná nejlíp. Znám lidi, na které není radno mluvit dřív, než si ráno zvednou hladinku kofeinu.

2) Káva a cigaretka

Kafe a cigaretka je pro hodně lidí synonymum pauzy – ať už je to kafe z automatu v kuřáckém koutku nebo espresso od nejlepšího baristy. Kafíčko, cigaretka a může se jít zase pracovat.

3) Něco sladkého ke kafi

Obměna bodu 2. pro nekuřáky. Co dělají ti, co nejí sladké, netuším, možná nepijí ani kafe. Švédové mají pro tuto pauzu dokonce speciální název fika. V našich končinách to nemusí být nutně dort, tatranka z automatu je taky řešení.


4) „Pojď na kafe!“

Holky chodí zásadně na kafe. Pak si dají dvojku bílého, a ne jednu. Díky tomu vyřeší všechno – od tlačící boty po muže. Protože stejně jako u vína, hovor nakonec skončí u chlapů.

5)  Čtenářská 

Někdo čte noviny, někdo novou Elle a další zase knihu. Doma v křesle, na dece v parku, v kavárně u stolku. Kofein zaručí, že vám čtivo neposlouží jako polštářek. Naopak, pokud to spojíte se čtením v posteli, můžete to protáhnout na celý den. Hrnek ovšem vyměňte za termosku.

6) Kafe + alkohol

Kafíčko s vaječňákem a šlehačkou pro tetu, káva s rumem na zahřátí, a pak silnýho smrťáka ráno, když to s tím rumem přeženete.

7) Káva po jídle

V lepších restauracích nabídnou po jídle kávu a dezert. Prý dobré na trávení (tedy ta káva) a určitě dobré pro zisk restauratéra. Ale když po jídle se tak dobře sedí a vůle odmítat je oslabena… Zvlášť když je na menu čokoládový dort.


8) Studentská káva

Během zkouškového období prudce narůstá spotřeba kávy ve věkové skupině 18–26. To by stálo za nějaký výzkum. Každý správný vysokoškolák má během zkouškového kruhy pod očima a v žilách mu koluje černočerné instantní kafe.

Kafe podle Maryši

Troufnu si tvrdit, že divadelní Maryša není zrovna profláknutý kus. Ale že tam je něco s kafem, to ví spousta lidí. Dávejte si proto pozor na deprimované manželky a jed na krysy. Jinak by se odpolední odpočinek u kávy mohl protáhnout na věčnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat