1. 3. 2014

Kuchařské retro III.

Esprit čínské kuchyně

Když jsem začala psát tenhle blog, a obzvlášť po dílech Kuchařského retra (předchozí příspěvky tady a tady), mi pár přátel psalo o svých zásadních nebo naopak pekelných kuchařkách. Někteří z nich mi je i nosili. Přesně takhle se mi do rukou dostal skvost  Čínská domácí kuchyně. Ukázkový příklad kuchařek z let osmdesátých. A je to peklo! Hlavně proto, že spousta lidí podle toho fakt vaří.
Soubor Obrazová kuchařka Panoramy: Čínská domácí kuchyně má tři díly zahrnující všechny možné pokrmy od předkrmů a salátů, maso, ryby až po polévky. V podstatě chybí pouze dezerty a sladká jídla. Vzhledem k tomu, že nejpoužívanější ingrediencí je maso a vegeta, je absence dezertů pochopitelná.
Jednou z autorek je sice exoticky znějící Thang Jüngling (píší, že jde opravdu o autorky, tak jim tedy budu věřit), ale za autenticitu receptů ruku do ohně nedám. Ani ji k tomu ohni nepřiblížím. Ostatně to přiznávají i autorky hned v úvodu:

 "Naše minikuchařka nepatří do řady orientálních kuchařek, které mapují tradiční kulinářské styly, krajové zvláštnosti a obsahují autentické recepty včetně vhodných náhražek exotických přísad. Náš záměr je úměrný rozsahu - nabízíme vám praktickou pomůcku pro hospodárné domácí vaření. S její pomocí můžete obohatit domácí jídelníček o novou škálu chutí a zajímavé úpravy potravin, především zeleniny. ... Více než o zachování původních receptů nám šlo o podstatu: o základní přístup k vaření nebo chcete-li o zachycení espritu čínské kuchyně."

Autorkám nelze upřít, že leccos se jim povedlo. Hospodárné vaření? Ano, zužitkujete totiž i kuřecí kůže (Kuřecí kůže s okurkou, díl II.). Zajímavá úprava zeleniny? Rozhodně, jak o tom vypovídá seznam receptů v kategorii Zelenina: Pekingské zelí s bůčkem, Hlávkové zelí s masem, Ředkvičky s mletým masem, Pórek s masem, Paprika s masem, Koprová nať s masem... Ale esprit čínské kuchyně? Nakrájet všechno na nudličky, hodit na pánev, zaprášit vegetou? Nepovažuji se za znalce asijské kuchyně, ale něco mi říká, že na tomhle asi postavená nebude.

Je to taková ta česká čínská kuchyně, jakou známe z jídelních lístků hospod, jídelen, ale i asijského rychlého občerstvení. Skrývají se pod názvy "Kung-pao", cokoliv "pěti vůní", případně něco na "sladkokyselo". Najdete na talíři maso (pozor, často i sójové), pórek, arašídy, zalité legendární UHO s rýží. Nebo čínskými nudlemi. Popravdě - i já se občas k něčemu takovému uchýlím, ve firemní jídelně to bylo často to jediné, co se dalo jíst, i doma něco podobného někdy stvořím. Ale neříkám tomu čínská kuchyně. Ovšem autorky trvají na svém (z úvodu druhého dílu):

"Vedle jídel, za jejichž malebnost je třeba zaplatit trpělivostí a časem, jsou do receptáře zařazena i jídla, která  odpovídají našemu současnému způsobu stravování. Téměř bleskově se dají "po čínsku" upravit české špagety, nudle nebo rýže". 

Samostatnou kapitolou jsou fotografie. Skoro se mi ani nechce o nich moc psát. Zhodnoťte sami, jestli jsou si něčím podobné.






Jako ochutnávku nabízím seznam ingrediencí na Tajemství (díl I.). Sice právě tady ona zázračná vegeta chybí, zato je to sladkokyselé. Jak dál už budete určitě vědět sami (pamatujte - nudličky a rýže!!!!).

Pro 3 osoby: 100 g vepřové kýty, 100 g kuřecích prsou, 100 g jablek nebo hrušek, případně zavařený ananas, asi hrst arašídů nebo mandlí opražených na oleji, větší množství oleje na smažení.
Na obalení masa: hustší těstíčko ze 2 vajec, hladké mouky a vody
Na omáčku: 1/4 l vody, 1 1/2 -2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky krupicového cukru, špetka soli, 1 1/2 lžíce octa, 2-3 lžičky Solamylu.

Stačí několik pohledů do internetových diskuzí či na pár dílů Prostřeno! a zjistíte, že podle podobných kuchařek se v českých domácnostech stále hojně vaří. Smíchat dohromady, co se kde najde, hlavně ať je tam maso, zasypat to polévkovým kořením, takže v zásadě všechno nakonec chutná stejně. A myslíme si, jak skvěle umíme vařit. Přitom si řada lidí nedokáže vychutnat jednoduché a kvalitní věci. Jenomže retro je stále v kurzu. Bohužel.

Thang Jüngling a Laděna Štíbrová. Obrazová kuchařka Panoramy I.-III. Čínská domácí kuchyně.  Panorama, 1987-1988.

Žádné komentáře:

Okomentovat